Ohita navigaatio

Ammatillinen koulutus pidettävä esillä vaalikeskusteluissa!

Pidetään ammatillinen koulutus esillä vaalikeskusteluissa!

Eduskuntavaalit ovat reilun parin kuukauden päässä. Puolueet ovat julkaisseet vaaliohjelmiaan. Viime aikojen tapahtumat painottuvat puolueiden kommenteissa, mutta koulutus on hyvin mukana kaikkien puolueiden ohjelmissa.

Ammatillisilla opettajilla on liian hyvässä muistissa ennen viime eduskuntavaaleja annetut koulutuslupaukset.

Vuosikokouksemme 2018 julkilausumassa haastoimme opiskelijat, koulutuksen järjestäjät, työelämän sekä ammatillisesta koulutuksesta huolestuneet vanhemmat toimimaan kevään eduskuntavaaleissa niin, että ammatillisen koulutuksen (ammatillinen toinen aste, ammattikorkeakoulu, aikuisväestön koulutus) rahoitus palautetaan leikkauksia edeltäneelle tasolle.

Tämä haastaminen on edelleen voimassa. Lisäksi minä puheenjohtajana haastan koko ammatillisen koulutuksen väen osallistumaan vaalitilaisuuksiin, keskustelemaan ehdokkaiden kanssa ja pitämään ammatillisen koulutuksen asiaa sekä rahoitusta esillä.

Perusrahoitus tulee saattaa kuntoon. Erilaiset projektirahoitukset eivät paranna koulutuksen rahoitustilannetta, vaan jopa sirpaloivat projekteihin osallistuvien ammatillisten opettajien työtä.

Vaalit ratkaisevat, ketkä ovat seuraavissa hallitusneuvotteluissa mukana. Vasta hallitusohjelmaneuvotteluissa ratkaistaan myös ammatillisen koulutuksen rahoitusasema seuraavaksi hallituskaudeksi.

Hallituskausi on vakiintunut nyky-Suomessa neljäksi vuodeksi. Neljä vuotta on liian lyhyt aika pitkäjänteiselle, sitoutuneelle kehitystyölle olipa kyseessä koulutus tai mikä muu ala tahansa. Rahoituksen kuntoonlaittamisvaatimuksen lisäksi korostamme myös pitkäjänteisestä koulutuksen kehittämistyötä.

Jouko Karhunen
AO ry, puheenjohtaja

Yhdistyksemme

vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.