Ohita navigaatio

AO ry:n edunvalvonnan konkarit

Pitkän linjan edunvalvojat – yhteistyöllä onnistumisiin

Ammatilliset opettajat AO ry:n toiminnassa on mukana monia kokeneita edunvalvojia, joille vaikuttaminen on sydämentyö. Edunvalvontatyössä voi todella kokea, että saa auttaa ja olla mukana merkityksellisessä muutostyössä. Tutustuimme kolmeen edunvalvonnan konkariin ja selvitimme, mikä vaikuttamisessa innostaa.

Tarja Mäenpää

 Tarja työskentelee opinto-ohjaajana Salpauksessa ohjauspiste Suunnassa. Hänen työnkuvaansa kuuluu erilaisten tapahtumien organisoinnin lisäksi Salpaukseen opiskelemaan hakevien kuin myös ulkopuolisten ohjaustahojen, nykyisten opiskelijoiden ja henkilöstön jäsenten ohjausta ja neuvontaa. Mäenpää on myös kokenut ammattiyhdistysaktiivi.

  • Olen ollut todella pitkään mukana eri yhdistyksien ay-toiminnassa. Tällä hetkellä toimin AO:n hallituksessa varsinaisena jäsenenä ja taloudenhoitajan tehtävissä, AO:n JÄRVI-tiimissä sekä vastuutehtävä ryhmässä. Aloitin syksyllä Opettajien työttömyyskassan hallituksen varsinaisen jäsenen tehtävässä. Toimin myös Päijät-Hämeen alueyhdistyksen hallituksessa ja oman oppilaitokseni opettajayhdistyksen hallituksessa.

Ay-toiminnassa mukana olemalla Mäenpää voi kokea vaikuttavansa koulutuspoliittisiin ja edunvalvontaan liittyviin kysymyksiin.

Erilaiset oppijat ja ohjaukseen liittyvät kysymykset ovat lähellä sydäntäni. Kannan huolta myös opettajien jaksamisesta ja osaamisesta haastavissa ja muuttuvissa tilanteissa.

Tuovi Pasma

 Tuovi on matemaattisten aineiden lehtori sosiaali- ja terveysalalla. Tällä hetkellä hän on vapautettuna virkatehtävästään toimiakseen koulutuskuntayhtymän OSAO:n päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna. Ay-toiminnassa Tuovi on luontainen tekijä — lähes 20 vuoden pituisen ay-uran aikana hän on ollut kaikissa yhdistystoiminnan rooleissa hallituksessa ja myös toiminnantarkastajana.

  • Olen ollut mukana perustamassa työnantajakohtaista paikallisyhdistystä, alueyhdistystä, miettimässä valtakunnallista viisikkoa ja kolmikkoa, lakkauttamassa opettajayhdistystä ja toiminut yhteisen AOlaisen yhdistyksen muotoutumisessa alueella ja valtakunnan tasolla. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n valtuutetun roolissa keskiössä ovat yhteistyö ja OAJ:n toiminnan kehittäminen. Toimin AO:n hallituksen jäsenenä toista kautta sekä lisäksi uuden työryhmä- ja tiimimallimme Järvi-työryhmässä ja viestintätiimissä. Lisäksi olen OAJ:n järjestö- ja viestintätoimikunnan varajäsen.

Pasma näkee, että koulutuspoliittinen edunvalvonta on keskeisessä roolissa siinä, että työolosuhteita saadaan kehitettyä.

Työssä palkka ei tuo yksin onnea ja iloa. Ammatillisten opettajien työhyvinvointi heijastuu opiskelijoihin ja opiskelijoiden kautta työelämään.

Jaana Antila

 Jaana on hyvinvointialan lehtori, mutta hän on toiminut syksystä 2018 alkaen pääluottamusmiehenä. Pääluottamusmiehenä Jaana valvoo, että työehtosopimuksia ja lakeja noudatetaan tarkoituksenmukaisesti ja oikeudenmukaisesti. Lisäksi hän selvittää erimielisyyksiä ja osallistuu oppilaitoksen kehittämistoimintaan. Ay-toiminnassa Jaana on ollut mukana jo yli 20 vuotta.

  • Olen toiminut opettajayhdistyksen puheenjohtajana, varaluottamusmiehenä ja luottamusmiehenä. OAJ:n valtuutettuna osallistun paikallisyhdistyksen ja alueyhdistyksen toimintaan. AO:n toiminnassa olen mukana hallituksen jäsenenä, viestintätiimin puheenjohtajana ja koulutuspoliittisen tiimin jäsenenä. Lisäksi olen OAJ:n koulutuspoliittisen toimikunnan varajäsen.

Antilalle edunvalvonta ja koulutuspoliittiset linjaukset ja niihin vaikuttaminen on sydämenasia. Tärkeitä aiheita hänelle ovat muun muassa ammatillisen koulutuksen asema sekä tulevaisuus Suomessa ja ammatillisten opettajien työolosuhteet ja ehdot.

Minusta löytyy tarvittaessa sitkeys ja tulisieluisuus vaikuttaa ja hoitaa asioita.

 Kolme nopeaa:

Minkä vinkin antaisit hybridimallilla tai etätyöskenteleville ammatillisille opettajille? Tai ylipäätänsä pitkän syksyn pakertaneille opettajille?

 Tarja: Hybridimallilla tai etätyöskenteleville ammatillisille opettajille antaisin ensinnäkin kiitosta heidän työstään ja kyvystä omaksua uusia työskentelymenetelmiä nopeasti käyttöön. Vinkkinä muistuttaisin taukojen pitämisen merkityksestä ja kehottaisin opettajia pyytämään apua matalalla kynnyksellä.

 Tuovi: Toivon, että jokainen pysähtyisi tarkastelemaan omaa arkea ja miettimään, että millä pienillä valinnoilla voisi edistää omaa hyvinvointia. Työhyvinvoinnin tärkein tekijä katsookin aamuisin peilistä. Sillä miten jaksat, suoriudut työtehtävistäsi ja millaista energiaa välität ympärillesi, on suuri vaikutus yhteiseen jaksamiseen ja työkykyyn.

 Jaana: Olen ollut aina sitä mieltä, että tehdään yhtä työtä kerrallaan. Silloin opettajat jaksavat työssään paremmin ja opetuksen laatu pysyy hyvänä. Me opettajat olemme usein ylisuorittajia: haluamme yltää parhaimpaan suoritukseemme ja mielellään vähän ylikin. Nyt olisi suotava itselleen se ajatus, että riittää, kun tekee parhaansa.

Kerro jotain kahdesta muusta kirjoittajasta

 Tarja: Tuovi on positiivinen ja aktiivinen ja hän on kiinnostunut tietotekniikasta. Tuovi onkin aktiivinen somettaja. Jaana tarttuu saamiinsa uusiin haasteisiin erilaisissa tehtävissä ja on rautainen luottamusmies.

Tuovi: Tarja on pitkänlinjan ay-konkari, joka perustelee mielipiteensä hyvin. Hän on lempeä, mutta hänessä on myös sopivasti pippurisuutta. Tarja ilahduttaa kokoustajia luumusadollaan syksyisin. Jaana on ahkera ay-toimija ja ammatillisen koulutuksen puolestapuhuja, joka perehtyy asioihin aina huolella. Hän on empaattinen, mutta tiukka neuvottelija tarpeen tullen.

Jaana: Tuovissa ihailen sitä, että hän on positiivinen, idearikas ja järjestelmällinen viestintäpersoona, jolla on tekniikka hallussa. Hän tuo aina työhyvinvoinnin näkökulmaa keskusteluihin ja päätöksiin. Tarjassa pidän suorasanaisuudesta ja kyvystä opastaa muita. Minusta on aina ollut helppoa toimia henkilöiden kanssa, joiden näkemyksestä ei jää epäselvyyttä.

 Mitä muut eivät välttämättä tiedä sinusta?

 Tarja: ”Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhanhoito.” Tätä ohjetta olen pyrkinyt noudattamaan harrastamalla puutarhanhoitoa.

Tuovi: Olen työskennellyt koiranpantojen ompelijana, tavaratalomyyjänä ja laskettelunopettajana ennen varsinaista opettajauraani. Pitopalvelukeikoillakin olen ollut tarjoilemassa ja tiskarina.

Jaana: Pidän myös remontoimisesta. Minulta onnistuu suunnittelu, tapetoiminen ja maalaus. Minusta on ihanaa saada jotain kaunista valmiiksi, vaikka se veisi kauan aikaakin.

Yhdistyksemme

vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.