Ohita navigaatio

Drivornas två ansikten

Vol 1. Nu så föll den vita snö…

Zacharias Topelius´dikt Sparven om julmorgonen med musik komponerad av Otto Kotilainen är för många den käraste julsången. Den tunga melankolin får många av oss i tårar. På något underligt vis kan texten ändå även kännas hoppfull.

Något som väcker hoppet är,
att man har erkänt många saker, som
Finlands framtid vilar på med hjälp av
lyckade skolningspolitiska lösningar.

Många lärare har förundrat följt hur regeringsprogrammets rubriker framskridit mot kommande beslut. Planernas hårdhet och kyla har tagits emot med sorg och hoppet sviktar. Regeringen har inte ännu lyckats väcka hoppet med sina texter. Vakna, regeringen! Vi vill se ljuset i tunneln!

Något som väcker hoppet är, att man har erkänt många saker, som Finlands framtid vilar på med hjälp av lyckade skolningspolitiska lösningar. Man har erkänt, att Finland inte lever på bulkindustri. Det behövs innovationer, högkvalificerat kunnande och satsningar på forskning. Man har erkänt, att det här kan inte lyckas utan stöd i inlärningen. Vi måste åter ta oss ett steg före våra konkurrenter. Och vi måste förverkliga alla de satsningar vi får höra om i festtalen – och ännu mer.

Vol 2. Ute faller snö…

Om en kort stund, fredagen den 22.12, är det dags för årets kortaste dag, Vintersolståndet. Och därpå endast två nätter kvar till julen, som för så många betyder brytpunkten mot vårens ljus. I skrivande stund har vi en sällan skådad glädje att få njuta av en riktig vinter i så gott som hela landet. I all sin kyla är snön också en källa till ljus.

I utmanande tider behövs glimtar av ljus. Det är bra att komma ihåg, att vi i Finland nog har lyckats ganska så bra. Vi har lyckats övervinna många svara stunder. På bästa sätt lyckas vi, då vi kan koncentrera oss på det, som vi kan påverka. Och vi orkar påverka bättre, då vi inte koncentrerar oss på något annat.

 

Glad jul och allt gott framledes!

Ordförandena

Yrkesläroinrättningarnas och yrkeshögskolornas lärare och specialister AO rf

Uutiset

Uutiset

Aika Olennaista 12.2.2024

13.02.2024

Yhdistyksemme

vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.