Ohita navigaatio

Jaksaminen edellä

Koronavirus on ajanut Suomen ja koko maailman ennennäkemättömiin olosuhteisiin. Poikkeusolot koskevat terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi erityisesti opettajia, sillä opetuksen järjestäminen on täysin mullistunut varsin lyhyessä ajassa.

Digitaaliset oppimisympäristöt ja erilaiset etätyön mahdollistavat välineet nousevat mittaamattoman suureen arvoon, sillä ne turvaavat opettajien toimeentulon. Opettajat järjestävät opetuksen niillä välineillä, taidoilla ja resursseilla, mitä kullakin on käytössä. Vastuu opetuksen laadusta on viime kädessä aina työnantajalla.

Meistä jokainen joutuu varmasti ottamaan haltuun lähiviikkojen aikana uutta osaamista ja tekemään asioita eri tavalla kuin tähän saakka on tehnyt. Uskomme vahvasti, että Suomen ammatilliset opettajat selviytyvät tästäkin haasteesta.

Monella ammatillisella opettajalla on kotona etätöitä tekevä puoliso sekä omat päiväkoti- tai kouluikäiset lapset. Tilanne kuormittaa luonnollisesti kaikkia, ja onkin tärkeää, että perheenjäsenet tukevat toisiaan. Keskustelkaa, kuunnelkaa toistenne huolia ja iloitkaa mahdollisuudesta viettää aikaa yhdessä.

Tällä hetkellä moni ennen niin selkeä ja sujuva asia saattaa nopeastikin muuttua. Uudet tilanteet aiheuttavat päänvaivaa ja vaativat nopeitakin ratkaisuja sekä uusia luovia tapoja tehdä asioita. Tilanne vaatii paljon kärsivällisyyttä ja jaksamista jokaiselta opettajalta. Pitäkää yhteisöllisyyttä yllä, jakakaa hyviä käytäntöjä ja tukekaa toisianne.

Nyt olisi ollut erityisen tärkeää saada työehdot vakautettua, mutta kunta-alan sopimusneuvottelut ovat harmillisesti keskeytyneet. Sopimus olisi tuonut työ- ja mielenrauhaa haasteelliseen tilanteeseen.

Kaikkein tärkeintä nyt on kuitenkin huolehtia omasta jaksamisestaan, etteivät murheet omasta ja läheisten terveydestä sekä huoli tulevasta ota valtaa.

Opettajien työ on erittäin merkittävää yhteiskunnan kriisinsietokyvyn kannalta. Oman työnne kautta, opettamalla, tuotte moneen suomalaiseen perheeseen tunteen jatkuvuudesta, arjesta ja uskoa siihen, että tästäkin selvitään.

Olemme äärimmäisen ylpeitä suomalaisten opettajien kyvystä sopeutua poikkeukselliseen tilanteeseen. Pidetään huolta omasta voinnistamme, jotta jaksamme auttaa muita.

Voimia ja terveyttä kaikille ammatillisille opettajille!

Puheenjohtaja Tuija Mäntsälä, varapuheenjohtaja Tapio Lindfors ja varapuheenjohtaja Johanna Toivanen

 

*****

Tästä apua ja tukea:

OAJ:n asiantuntijoiden vastauksia kysymyksiin opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisestä koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen aikana:

Vapaasti hyödynnettävä opaskirja etäopetuksen järjestämiseen.

WebOpettajan tietotekniikkavinkit

Muista myös monet muut kuten finna.fi -hakupalvelu, kirjastojen linkit tiedonhakuunAvointen oppimateriaalien kirjasto.

*****

kuva: Reijo Viitanen

 

Uutiset

Uutiset

Aika Olennaista 12.2.2024

13.02.2024

Yhdistyksemme

vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.