Ohita navigaatio

Koulutustiimissä yhteistyön voimaa

Jäsenyhdistystemme ja kaikkien henkilöjäsenten hyvä koulutus on edunvalvontaa parhaimmillaan! Omassa AO Akatemiassamme aloittaa tänä syksynä poikkeuksellisesti kaksi uutta ryhmää akatemialaisia suuren suosion ansiosta.

Koulutustoiminnan kehittämisestä vastaavat meillä Heidi Savolainen, Arto Vettenranta ja Riitta Ristlakki, jotka ovat yhdistyksemme hallituksen jäseniä.

Heidi Savolainen

Heidi on LAB-ammattikorkeakoulun hoitotyön lehtori. Hän opettaa lasten ja nuorten hoitotyötä ja seksuaaliterveyttä AMK-tutkinnoissa sekä täydennys- ja erikoistumiskoulutuksessa. Heidi on toiminut pitkään työpaikkansa työsuojeluvaltuutettuna.

– Olen ollut yli 20 vuotta mukana ammattiyhdistystoiminnassa. Tämän vuoden alusta LAB-ammattikorkeakoulun opettajat perustivat työnantajakohtaisen yhdistyksen, joka toimi Lahden- ja Lappeenrannan-kampuksilla. Alueyhdistyksen muuttuminen OAJ Etelä-Karjalaksi tuntui aluksi vaikealta, mutta nyt tuntuu mukavalta aloittaa uutena alueyhdistyksen hallituksen jäsenenä ja sihteerinä.

Savolainen on toiminut koko ajan AO:n koulutustiimissä, jota hän nykyisin vetää.

Kaikkein lähinnä sydäntäni on koulutustiimin työ eli laadukkaiden ja innostavien koulutusten järjestäminen ammatillisille opettajille. Meillä on hyvä tiimi työskennellä yhdessä, Heidi kiittää.

Korona on aiheuttanut koulutustiimin käytännön toiminnassa useita käänteitä siirrettävien ja peruttavien koulutusten järjestelyissä. Heidin mukaan valmiiksi suunnitellut koulutukset toteutuvat kyllä aikanaan.

 Arto Vettenranta

Arto toimii metsäalan opettajana GRADIA Jämsässä. Nykyisin hänen työnkuvansa on pääsääntöisesti muuta kuin opettamista, esimerkiksi havaintometsien hoitoa, koneelliseen puunkorjuuseen liittyvien työmaiden suunnittelua sekä sopimusneuvotteluja sidosryhmien kanssa.

Omalla työpaikallaan Arto on toiminut luottamusmiehenä vuodesta 1996 alkaen. Tämän työn hän aloitti ihan ”pystymetsästä”.

Haluan rakentaa työskentelyilmapiirin sellaiseksi, että kaikki jaksavat, viihtyvät ja kokevat työnsä mielekkääksi. Tämä edellyttää toimivaa esimiesten ja työntekijöiden yhteistyötä, jossa mukana ovat eri ikäiset ja erilaiset osaajat.

– Heidin luotsaama tiimi toimii hyvin – olemme mielestäni saaneet meidän erilaisten osaajien vahvuudet esille. Kukaan ei ylikuormitu, mutta saamme yhteistyömme avulla tulosta aikaiseksi.

Riitta Ristlakki

Riitta työskentelee koulutuspäällikkönä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa elintarvikealalla, ja hänellä on työntekijöinä muitakin kuin opettajia. Tiimiorganisaatiossa korostuu yhteistyö kaikessa toiminnassa.

– Tulin mukaan ammattiyhdistystoimintaan jo 1990-luvulla, koska edunvalvonta kiinnosti – paikallinen yhdistystoiminta imaisi mukaansa.

Riitta toimii puheenjohtajana AO:n vastuutehtävät -tiimissä, johon sisältyvät yhteiset tutkinnonosat, erityisopetus ja opinto-ohjaus. Tiimin toimintaa vasta ponnistetaan käyntiin.

OAO:n hallitustyö ja OAJ:n koulutuspoliittisen toimikunnan työ on kiinnostavaa. Edunvalvonta ja erityisesti koulutuspolitiikka on minulle tärkeää edelleen.

Kolme nopeaa

Minkä työhyvinvointivinkin antaisit ammatillisille opettajille?

Heidi: Jos etätyö jatkuu (ja vaikkei jatkuisikaan), niin muistathan, että näyttöpäätetyö on fyysisesti ja henkisesti rasittavaa. Tästä joutuu entistä enemmän huolehtimaan itse, joten itsensä johtaminen korostuu.

Arto: Älkää jääkö liian pitkäksi aikaa murehtimaan ongelmia yksin. Keskustelkaa.

Riitta: Muistakaa tehdä töitä yhdessä, yksin ei kannata jäädä asioiden kanssa. On tärkeää rajata työ ja vapaa-aika, palautuminen työstä on tärkeää.

Kerro jotain kahdesta muusta koulutustiimin jäsenestä:

Heidi: Monien vuosien ajalta olen oppinut tuntemaan Arton harkitsevana ja luovana ihmisenä. Artoa on kiittäminen monesta laadukkaasta iltaohjelmasta – hän on tarttunut itsekin soittimeen ja mikrofoniin ja vetänyt sellaiset jamit että! Riitta on napakka, organisoi nopeasti ja ottaa asioita haltuun. Hän tekee asioita itsenäisesti ja kantaa vastuuta. Riitta on myös kaunis nainen.

Arto: Heidi rakastaa hyvää ja kaunista ruokaa sekä puhtaita astioita. On siis esteetikko ja innokas shoppailija. Työtä pelkäämätön Riitta taas uskaltaa tarttua haasteisiin ja tekee yhteisissä asioissa vähintään osuutensa.

Riitta: Heidi on sydämellinen, toisia ajatteleva, pirteä ja aikaansaava koulutustiimin puheenjohtaja. Arto on kohtelias, rento, rauhallinen ja samalla toimelias tekijä.

Mitä muut eivät välttämättä tiedä sinusta? 

Heidi: Olen intohimoinen kirppistelijä, marjojen poimija, elämäkertojen lukija ja 1-vuotiaan Ellan mumma täydestä sydämestä.

Arto: Vapaajakson viikot on vietetty Päijänteellä purjehtimassa ja luonnonantimista herkkuja valmistellessa. Iltojen pimetessä uppoudun taas musisoinnin maailmaan.

Riitta: Minulla on neljä ihanaa tyttöä, ja olen tänä vuonna päässyt mummiksi.

Yhdistyksemme

vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.