Ohita navigaatio

On aika jatkaa

Hyvä Ammatilliset opettajat AO ry:n jäsen

Kesän vapaajaksot alkavat olla takanapäin. Toivottavasti olette saaneet nauttia olostanne ja kerätä voimia syyskauden töihin. Ammatillisella toisella asteella työskentely on aloitettu lähiopetuksessa jo elokuun alussa. Ammattikorkeakouluilla aloitukset ovat vielä edessäpäin. Toki moni meistä on työskennellyt kesäaikanakin, kukin oman suunnitelmansa mukaan.

Ammatillisella toisella asteella päästiin jo kevätkaudella pääosin lähiopetukseen, mikä on selkeästi helpottanut näissä oppilaitoksissa työkauden aloitusta. Ammattikorkeakouluja etäopetus ja -työ ovat koetelleet rankalla kädellä. Jännityksellä odotamme, miten korkeakouluopiskelijat palaavat lähityöskentelyyn. Kaikkien selvitysten mukaan etäopiskelu on ollut erittäin vaativaa ja henkisesti raskasta. Osalle myös psyykkinen kuntoutus on opintoihin liittyvää arkea.

Moni opiskelija kaipaa nyt yhteisöllisyyttä ja myös henkistä tukea.

Aluillaan on myös järjestömme syyskauden työ. AO:n hallitus kokoontui syykauden avaukseen keskiviikkona 18.8. Edessä on isoja asioita ja paljon etuja valvottavana. Jännityksellä odotamme edelleen, millä tavalla yhä voimissaan oleva koronaepidemia vaikuttaa syksyn toimintaan. Toiveissa on, että riittävä rokotussuoja saavutetaan ja marraskuussa niin OAJ:n valtuusto kuin oma vuosikokouksemmekin toteutuvat ihan oikeana lähitapahtumana.

Suostumalla polkuhintaiseen toimintaan rakennamme polkuhintaista tulevaisuutta.

Oppivelvollisuuden laajentaminen ja opetuksen maksuttomuus ovat ammatillisen toisen asteen keskiössä. Uudistus lisää kiistatta muun kuin opetuksen työmäärä. Mukaan tulee myös ihan uusia työtehtäviä. Tämän pitää näkyä opettajien työaikasuunnitelmissa ja tehtäviin tulee varata erityisesti sidottua työaikaa. Luottamusmiesten on seurattava tarkasti työmäärien ja työsuunnitelmien kehitystä. Kaikki työ kuuluu palkanmaksun piiriin. Maksuttomuuden osalta vaadimme korkeatasoisen opetuksen mahdollistamista. Materiaaleista ja laitteista ei tule tinkiä. Nyt määritellään sitä tasoa, joka valtiovallan on varattava opetukseen. Suostumalla polkuhintaiseen toimintaan rakennamme polkuhintaista tulevaisuutta. Tätä kaikki koulutuksenjärjestäjät eivät ehkä ole ymmärtäneet, kun talousarviossakin pitäisi pysyä.

Ammattikorkean opettajien työssäjaksaminen puhuttaa paljon. Erilaisten uudistusten, rahoitusmalliseikkailujen ja muun humpan seurauksena työmäärät ovat kasvaneet. Opintopistettä kohden on yhä vähemmän opetusaikaa. Ryhmiä suurennetaan, kun opiskelijamääriä kasvatetaan mm. jatkuvan oppimisen linjausten mukaan. Yksilöllisten harjoitteiden ohjaaminen ja tarkastaminen suurissa ryhmissä on käynyt liiankin haastavaksi.

Kuntayönantajan uudet tulkinnat tekijänoikeuksien osalta ovat pöyristyttäviä. Ei tekijänoikeutta muuallakaan sisällytetä varsinaiseen palkkaan.

OAJ:n piirissä asiaan on suhtauduttava hyvin vakavasti. Selvitystyö onkin käynnissä. Kaikista omaa tekijänoikeutta loukkaavista tulkinnoista ja ohjeistuksista tulee viipymättä ilmoittaa järjestöön.

Vielä on kuitenkin kesää jäljellä. Nauttikaamme näistä päivistä myös työn ohessa. Joskus vaan on hyvä ottaa vähän rennommin. Se näkyy työn tuloksissa ja työssä jaksamisessa. Ja eihän siinä syksyssäkään mitään pahaa ole. Se on monelle meistä jopa sitä odotetuinta aikaa.

Eteenpäin avoimin mielin!

AO:n puheenjohtajisto

Yhdistyksemme

vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.