Ohita navigaatio

On aika päättää, kuka ajaa sinulle parempaa työhyvinvointia

Koti on muuttunut monitoimitilaksi. Päivän opetus toteutetaan hybridivaihtoehdolla, ja multitaskaamista jatkuu liian usein aamusta iltaan.

Opettajat ovat väsyneitä, uupuneita ja hämmentyneitä. Kuulostaako tutulta? Opettajien työmäärä on kasvanut 8 prosenttiyksikköä vuodesta 2019. Opettajista noin 48 % kertoo työn läikkyvän tai valuvan vapaa-ajalle, koska työtä on sen tekemiseen varattuun aikaan nähden aivan liikaa (Opettajien työolobarometri 2021).

OAJ:n strategian mukaan Suomi on tulevaisuudessa maailman paras paikka opettaa, oppia ja tutkia. Miksi kuitenkin jopa kuusi kymmenestä opettajasta haluaa vaihtaa alaa OAJ:n syksyllä 2021 tekemän kyselyn mukaan?

Jo vuosia kestänyt jatkuva muutos, kaikkia kouluasteita koskevat rahoitusleikkaukset ja teknologian murros ovat vieneet opettajien voimat.

Jo vuosia kestänyt jatkuva muutos, kaikkia kouluasteita koskevat rahoitusleikkaukset ja teknologian murros ovat vieneet opettajien voimat. Etätyöskentely on vähentänyt niin opettajien kuin opiskelijoidenkin tukea, yhteisöllisyyttä sekä luonut suuria haasteita opettamiselle ja oppimiselle. Nyt meillä on koronan aiheuttama mittava oppimisvaje ja työnkuorman alle uupuvat opettajat.

Valtuusto on OAJ:n ylin päättävä elin. Valtuuston nelivuotisen toimikauden aikana on aikaa ideoida, aloittaa tai saada aikaan pysyviä muutoksia.

Valtuusto on OAJ:n ylin päättävä elin. Valtuuston nelivuotisen toimikauden aikana on aikaa ideoida, aloittaa tai saada aikaan pysyviä muutoksia. OAO:n vaalipiirin yhdistyksemme valtuustoehdokkailla on käsissään tuore opettajien työhyvinvointiin liittyvä tutkimus. Koronan lisätessä merkittävästi hyvinvointivelkaa, ei tarvitse miettiä, mitä kysymyksiä jäsenet toivovat valtuutettujen nostavan esille.

Koronan lisätessä merkittävästi hyvinvointivelkaa, ei tarvitse miettiä, mitä kysymyksiä jäsenet toivovat valtuutettujen nostavan esille.

Pöytä on katettu valtuustoehdokkailla. Opettajien työoloihin ja sopimuksiin vaikuttaminen vaatii valtuutetuilta pitkäjänteistä työtä. On aika päättää, kuka on sopivin ehdokas ajamaan sinulle parempaa työhyvinvointia.

Äänelläsi on merkitystä!

Heidi Savolainen
Ammatilliset opettajat AO ry:n hallituksen jäsen ja vaalisihteeri
OAJ:n työhyvinvointityöryhmän varapuheenjohtaja

Yhdistyksemme

vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.