
Pysähdy tarkkailemaan vointiasi!
OAJ uutisoi aikaisemmin tässä kuussa (17.3.2021), että pitkittynyt poikkeustilanne on kiristänyt opettajien ja esihenkilöiden jaksamisen äärirajoille. OAJ onkin vaatinut maan hallituksen puoliväliriiheltä selkeitä linjauksia ja päätöksiä, joilla työssäjaksamista voidaan tukea ja parantaa. Näitä odotamme.
Olemme eläneet jo kokonaisen vuoden koronan varjossa. Monenlaisia haastavia tilanteita on toivottavasti selätetty. Omat voimavarat ja jaksaminen ovat kenties menneet vuoristorataa – toivottavasti nämä eivät ole laskeneet kuin lehmänhäntä? Toivon, että olet saanut tukea työyhteisöltäsi ja esihenkilöltäsi tässä kuormittavassa vuodessa ja työolosuhteet ovat olleet vähintäänkin tyydyttävät.
Kuinka voit juuri nyt? Pysähdy hetkeksi tarkkailemaan vointiasi.
Paukkupakkaset ja lumisateet ovat vaihtuneet kevätfiilikseen auringonpaisteen ja sään lämpenemisen myötä. Näemme sään muutokset helposti ja osaamme pukeutua ja suhteuttaa sääolot ulkona liikkumiseen.
Osaatko kuunnella kehosi viestejä ja tarkkailla niitä kuten säätä? Joskus herätyksen voi antaa älykello tai muu mittalaite, mutta usein riittää se, että harjoittelee oman olotilan tarkkailua. Miltä tuntuu tällä hetkellä? Koetko juuri nyt olevasi edelleen virkeä vai onko päivän aktiivinen aika ohi? Tarvitseeko kehosi venymistä ja vanumista?
Aktiivisuuden ja palautumisen vaihtelua olisi tärkeä olla pienissä jaksoissa, useita kertaa työpäivän mittaan. Asennon vaihtelut, vähän liikettä, kävelyä ja vastaavasti erilaiset palauttavat lepohetket, aistimelun vähentäminen eli näkö- ja kuuloaistien rauhoittaminen ovat merkittävässä asemassa työpäivän aikaiseen palautumiseen.
Kyllä, työpäivänkin aikana pitää palautua, ei vain sen jälkeen.
Pienetkin huomiot omiin työskentelyasentoihin, tauottamiseen ja kaikkeen aivojen hyvinvointia tukevaan toimintaan ovat merkityksellisiä. Vain sinä itse olet esteenä. Istutko paikallasi, seisotko vai hoidatko puhelu vaikkapa pienen jaloittelun lomassa, on vain sinusta kiinni.
Toki tarvitsemme ravintoa säännöllisin väliajoin pitääksemme kehomme ja mielemme energisinä sekä lepoa hyvän, riittävän pitkän yöunen muodossa. Toisten ihmisten läheisyys, kokemusten ja tunteiden jakaminen, yhteydenpito ystäviin ovat meille tärkeitä. Etätyö ja koronarajoitukset ovat voineet lisätä yksinäisyyden tunnetta, mutta itsekin voi olla aktiivinen yhteydenottaja.
Tunnistamalla kehon hälytysmerkkejä ja itseä kuormittavia tekijöitä, voi paremmin panostaa sujuvaan arkeen ja jaksamiseen kehittämällä itselle sopivia työskentelymuotoja ja palautumisen rutiineja.
Avainasemassa ovat omat valinnat niin työpäivän aikana kuin vapaalla. Sillä, miten jaksat ja suoriudut työtehtävistä ja millaista energiaa välität ympärillesi, on suuri vaikutus myös työyhteisön ja läheisten jaksamiseen.
Muistathan luonnon rauhoittavan ja terveyttä edistävän vaikutuksen.
Tee tänäänkin jotakin kivaa!
Tuovi Pasma, hallituksen jäsen, työsuojeluvaltuutettu
Vinkkinä
Jo lyhyt hengitysharjoitus alentaa sykettä: Hengitysharjoitus-video
- Laita etu- ja keskisormi otsalle suurin piirtein kulmakarvojen väliin.
- Laita peukalo vasemman sieraimen eteen ja nimetön oikean sieraimen eteen.
- Vedä ilmaa rauhallisesti sisään oikeasta sieraimesta ja pidä vasen nimettömällä suljettuna.
- Sulje oikea sierain peukalolla, avaa vasen sierain ja päästä ilma vasemmasta sieraimesta ulos.
- Vedä ilmaan sisään vasemmasta sieraimesta ja pidä oikea peukalolla suljettuna. Sitten avaa oikea sierain, sulje vasen sierain nimettömällä ja puhalla ilma ulos oikeasta sieraimesta.
- Jatka tätä muutamista minuuteista viiteen minuuttiin, kunnes olo on rauhoittunut.
Uutiset
Tapahtumat
Tapahtuma | 8.12.2023
Tapahtuma | 11.12.2023
Tapahtuma | 15.12.2023
Yhdistyksemme
vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.