Ohita navigaatio

Totuudenpuhujia ei rakasteta

AO:n puheenjohtajan blogi

 

Vapaajaksolla, jota myös sijaintiaikansa vuoksi syyslomaksi kutsutaan, oli aikaa ajatella kaikenlaista. Varsinkin klapipölkyn äärellä polttopuita pilkkoessa.

Tietenkin voi ajatuksensa keskittää siihen, mille puolelle oksankohtaa kirveeniskunsa tähtää. Tästä prosessista on kuulemma Kalle Päätalo saanut aikaan useamman sivun tarinan. En muista Kallen kirveeniskun vaatimaa sivumäärää, vaikka kaikki Päätalon kirjat olenkin lukenut.

Tällä kertaa ajatukseni liukuivat rankakasan äärellä usein ammatillisen koulutuksen resurssien pienenemiseen. Opettajat ovat puun ja kuoren välissä; monet koulutuksen järjestäjät väittävät, että jos resurssien riittämättömyydestä puhutaan, niin hakijamäärät pienenevät.

Opettajan ammattiylpeys kärsii silloin, kun opiskelija joudutaan päästämään rimaa hipoen opintokokonaisuudesta läpi. On jopa tapahtunut niin, että vastuuopettaja on katsonut opiskelijan taidot puutteellisiksi, mutta siitä huolimatta suoritusrekisteristä löytyy ko. opiskelijan hyväksytty suoritus.

Totuudenpuhujia ei ole koskaan rakastettu.

Mielestäni asiasta pitää puhua ja kirjoittaa. Ei koulutuksen järjestäjiä mustamaalaten, mutta tosiasioissa pysyen. Ammattiyhdistyksenä meidän, Ammatilliset opettajat AO ry:n toimijoina, on tuettava niitä, jotka uskaltavat aukaista suunsa tai uskaltavat tarttua kynään epäkohtia esille tuoden.

Meidänkin tehtävänä on huolehtia siitä, että päättäjät ovat tietoisia tilanteesta ja meidän tulee vaikuttaa päättäjiin niin, että ammatilliselle koulutukselle vahingolliset säästöpäätökset muuttuvat; ei pienin projektirahoin, vaan pysyvästi.

 

Jouko Karhunen, AO pj

Yhdistyksemme

vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.