Ohita navigaatio

Yhtenäisenä eteenpäin – uusi puheenjohtajisto esittäytyy

Ammatilliset opettajat AO ry:llä puhaltavat nyt uudet tuulet. Marraskuussa valittu uusi puheenjohtajisto koostuu kolmesta vahvasta osaajasta, joiden yhteisenä tavoitteena on yhtenäinen ja vahva ammatillisten opettajien järjestö.

Vuosikymmenen vaihtuminen toi Ammatilliset opettajat AO ry:lle uuden hallituksen. Työ on aloitettu täydellä teholla, ja into on käsin kosketeltavissa. Uusi hallitus ja puheenjohtajisto lähtee liikkeelle puhtaalta pöydältä.

Uudella puheenjohtajalla Tuija Mäntsälällä on takanaan pitkä historia ammatillisen koulutuksen parissa. Uransa hän on aloittanut vuonna 1981 Turun ammatti-instituutin matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla, ja tällä hetkellä hän toimii opinto-ohjauksen lehtorina ja luottamusmiehenä Turun ammattikorkeakoulussa. Ammattiyhdistystoiminnassa Mäntsälä on ollut pitkään niin valtakunnallisissa kuin paikallisissakin tehtävissä.

Varapuheenjohtaja Johanna Toivanen on toiminut alan opetus- ja kehittämistehtävissä jo yli 20 vuotta. Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan lehtorina työskentelevä Toivanen toimii lisäksi luottamusmiehenä ja koulutusalan mentorina opettajille. Opettajayhdistystoimintaan hän on lähtenyt mukaan heti uransa alussa.

Varapuheenjohtaja Tapio Lindfors on aloittanut ammattikouluopettajana vuonna 1986, ja tällä hetkellä hän työskentelee opinto-ohjaajana Lapin koulutuskeskus Redun Rovaniemen yksikössä. Valtaosa ajasta menee kuitenkin pääluottamusmiehen roolissa sekä OAJ:n erilaisissa tehtävissä. Lindfors on toiminut aikaisemmin Ammattioppilaitosten opettajat -järjestössä, josta hän on edennyt AO ry:n hallitukseen.

Uuden hallituksen puheenjohtajiston työnjako on selkeä. Mäntsälä vastaa tulo- ja palkkapolitiikasta, Toivanen järjestö- ja viestintäpolitiikasta ja Lindfors koulutuspolitiikasta ja kansainvälisistä asioista. Haasteita löytyy näiltä jokaiselta sektorilta ja niitä hallitus lähtee nyt työstämään yhdessä.

Mäntsälä tuo hallitukseen erityisosaamista johtamisesta ja yhteistyön rakentamisesta.

– Selvitän, mitä ympärilläni työskentelevät ihmiset osaavat ja miten heidän osaamisalueitaan ja kiinnostuksenkohteitaan voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla.

Porukan kuopus Toivanen tarjoaa uutta näkemystä ja tuoretta ajattelua.

– Koen vahvuudekseni sen, että olen AO ry:n hallituksessa vielä melko tuore jäsen. Toivon, että pystyn sen ansiosta tuomaan uudenlaisia näkökulmia esiin.

Lindforsin erityisalaa on osaaminen koulutuspolitiikassa. Lisäksi hän pyrkii varapuheenjohtajana kehittämään hallitustyöskentelyä.

Puheenjohtajistolla on yhteinen suunta kirkkaana mielessä. Tavoitteena on yhtenäinen ja vahva ammatillisten opettajien järjestö, joka puhaltaa yhteen hiileen.

Toivon, että puheenjohtajakauden päätteeksi ammatillisten opettajajärjestöjen yhteistyö on ottanut isoja askeleita eteenpäin, Lindfors summaa.

 

Kolme nopeaa

Millä sanoilla kuvailisit AO ry:n uutta hallitusta?

  • Mäntsälä: Hyvin innostunut, sitoutunut ja monialaisista osaajista koostuva ryhmä.
  • Toivanen: Sitoutunut, aktiivinen, uudistunut, innostunut.
  • Lindfors: Innostunut, yhtenäinen ja asioihin paneutuva.

 

Kerro jotain kahdesta muusta puheenjohtajasta.

Mäntsälä: Tapsa on pohjoisen poika ja se näkyy niin hänen elämänasenteessaan, puheissaan kuin toimintamalleissaan. Johanna edustaa uudenlaista opetuskulttuuria ja opettajakuntaa, hän on hyvin innovatiivinen ja innokas. Lisäksi hän on erinomainen sparraajakaveri.

Toivanen: Täydennämme tiiminä toisiamme erittäin hyvin. Tuija on äärettömän hyvä organisoimaan asioita, ja hänellä on erinomainen muisti asiassa kuin asiassa. Hän osaa pitää kaikki langat hyppysissä. Tapiolla on valtava tietotaito koulutuspolitiikasta. Lisäksi hän on todella asiantunteva myös pääluottamusmiehen roolissa.

Lindfors: Olen erittäin tyytyväinen puheenjohtajavalintoihin. Kumpainenkin on äärettömän ahkera ja heillä on linjat selvillä. Tuija ja Johanna ovat helposti lähestyttäviä ja hallituksen jäseniä kohtaan ikään kuin turvallisia johtajia. He antavat työrauhan ja kaikille mahdollisuuden osallistua ja saada äänensä kuuluviin.

 

Mitä muut eivät välttämättä tiedä sinusta?

Mäntsälä: Monet pitävät minua aika kovana tyyppinä, mitä en todellisuudessa ole lainkaan. Voimakastahtoinen saatan kyllä olla, mutta luonteeltani olen pehmeä. Voi tulla myös yllätyksenä, että olen ollut aikuiskoulutuskeskuksessa sivutoimisena opettajana yli 20 vuotta.

Toivanen: Moni ei varmaankaan tiedä minun armeijataustastani – pääosan työurastani ennen opettajuutta tein puolustusvoimien muonituksessa. Moni yllättyy varmaan siitäkin, että juureni ovat vahvasti Kainuussa. Olen maatilan tyttö, se kertoo ehkä jotain myös työotteestani.

Lindfors: Tämä on näistä kysymyksistä kaikista vaikein. Ainakin se on jäänyt useimmille kertomatta, että suoritin aikoinaan lapsuudessani Suomen nuorimpana metsästäjätutkinnon. Metsästys on jo jäänyt taakse, mutta kalahommat kulkevat mukana. Vuoden kohokohta ja henkireikä on jokakesäinen matka Inarille. Elämässä tarvitaan odottamisen arvoisia hetkiä.

 

 

Kuva: T. Pasma

Uutiset

Uutiset

Aika Olennaista 12.2.2024

13.02.2024

Yhdistyksemme

vaikuttaa ammatillisen koulutuksen sisällön ja aseman kehittämiseen sekä toimii ammatillisen opetusalan työolosuhteiden ja -hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä OAJ:n kanssa.