Orpon hallitus teki arvovalintansa

Petterin Orpon (kok) hallitus on tehnyt valintansa. Se valinta leikkaisi ammatillisesta koulutuksesta 100 miljoonaa euroa. Tehty valinta kertoo hallituksen arvoista ja ammatillisen koulutuksen arvostuksesta. Teoilla on aina seuraukset, tässä tapauksessa yksilölle ja yhteiskunnalle.

Ammatillinen koulutus on jostain syystä ollut jokaisen hallituksen hampaissa useimmiten pahassa kuin hyvässä. Erityisesti Kataisen (kok) ja Sipilän (kesk) hallitukset tekivät massiiviset leikkaukset ammatillisen koulutuksen rahoitukseen ja Sipilän hallitus vielä viimeisteli sen nk. reformilainsäädännöllä. Opettajien roolia opiskelijan opetuksessa ja ohjauksessa vähennettiin merkittäväksi hokien, että työelämä kouluttaa. Marinin hallitus korjasi rahoitusta määräaikaisesti. Opettajien palkkaamiseen se tosin ei suureti vaikuttanut, koska koulutuksen järjestäjä voi itse määrittää, ketkä luetaan opetushenkilöstöön.

Nyt työelämä ihmettelee opiskelijoiden osaamisen tasoa. OKM:n teettämän selvityksen (2021) mukaan reformin toimeenpano on edennyt asianmukaisesti.  Me opettajat näemme työssämme hallitusten tekemien arvovalintojen seuraukset, opetushallinto ei.

Työelämä tulee ihmettelemään jatkossakin sitä, mistä saadaan osaavaa työvoimaa, kun nykyisen hallituksen 100 miljoonan leikkaukset tulevat jollain logiikalla kohdistumaan ammatillisen tai korkeakoulutukinnon suorittaneiden mahdollisuuteen kouluttaa uudelleen itsensä. Ilmeisesti työelämän jatkuva muutos ja kohtaanto-ongelma katosi yhdessä yössä suomalaisessa työelämässä. Aina ei riitä, että päivittää osaamistaan lyhyemmillä koulutuksilla. On aloja, joissa kelpoisuus toimia alalla edellyttää koko tutkinnon suorittamista, esimerkiksi lähihoitajat ja sähköasentajat. Myöskään ammattikorkeakoulujen uusi rahoitusmalli ei helpota kohtaanto-ongelmaa, koska jo aiemmin korkeakoulututkinnon suorittaneesta opiskelijasta oppilaitos saa jatkossa vain puolet rahoituksesta. Tehdyt valinnat toki vastaavat hallituksen tavoitteeseen estää koulutuksen kasautuminen, mutta palvelevatko ne todellisuudessa kansalaisia, suomalaista työelämää ja kilpailukykyä? Se nähdään aikanaan.

Olemme kyllästyneitä retoriikkaan. Opettajina meillä on toivomus. Lakatkaa tekemästä jatkuvia uudistuksia ammatilliseen koulutukseen.  Antakaa meille mahdollisuudet ja resurssit tehdä työmme siten, että työelämä saa osaavaa työvoimaa ja korkeakoulut jatko-opiskelijoita. Osaaminen meillä on.

Jaana Antila

OAJn valtuutettu

OAOn varapuheenjohtaja

AOn hallituksen jäsen, koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja

Ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajat ja asiantuntijat AO ry

Edellinen
Edellinen

AO Ammatillisella asialla 19.4.2024

Seuraava
Seuraava

AO STUDIO - Koulutuspolitiikka, webinaari 16.4. klo 17.30-19.00